Gwendolyna Romkes, dierenarts, specialist oogheelkunde i.o.

Tijdens mijn opleiding tot dierenarts aan de Universiteit van Gent, werd ik al geprikkeld door de diversiteit van het oog en de daarbij behorende oogaandoeningen. Er zijn echter maar een paar opleidingsplekken in Europa waar je kunt doorgaan met studeren tot specialist oogheelkunde. Bovendien komen die paar plekken maar eens in de zoveel jaar vrij. Ik heb eerst een aantal jaren met plezier in eerstelijns praktijken in Nederland gewerkt, waarna ik werd aangenomen voor de opleidingsplek in Berlijn. Sinds de start van mijn specialisten opleiding in 2009 behandel ik nog uitsluitend oogpatiënten van alle diersoorten.

Naast het behandelen van vele dieren aan de universiteit van Berlijn, heb ik ook lesgegeven over oogheelkunde aan studenten en afgestudeerde dierenartsen.

Er zijn vele redenen waarom ik oogheelkunde bij dieren zo boeiend vind. Allereerst lijkt het oog een op zichzelf staand orgaan, maar niets is minder waar. Het oog is een zeer goed doorbloed orgaan en problemen elders in het lichaam kunnen doorheen de bloedbaan ook problemen in het oog geven. Ondanks het feit dat een patiënt alleen voor zijn ogen komt, moet ik altijd alert blijven op eventuele andere aanwezige symptomen. Naast het onderzoeken van de ogen, moet ik ook regelmatig opereren. Bij dit soort operaties werk ik met heel fijn materiaal en om alles beter te kunnen zien gebruik ik een bril met een zeer sterke vergroting of een operatie microscoop. Dit soort operaties kunnen het verschil maken tussen het behouden van of het verliezen van een oog. Het redden van een oog met een zo'n mooi mogelijk cosmetisch resultaat, geeft mij heel veel voldoening.

Niet alleen het oog zelf is afwisselend, maar ook de diersoorten die behandeld worden zijn zeer divers. Naast vele honden en katten, heb ik wekelijks paarden en roofvogels onderzocht. Uitzonderlijke diersoorten die ik heb onderzocht zijn een nijlpaard uit het circus, kwaststaartstekelvarkens en een leeuw uit de dierentuin. Tot slot vind ik het belangrijk bezig te zijn met een specialisme waarin de kennis nog steeds verder toeneemt. Ik hoop mijn steentje bij te dragen aan het verrijken van kennis en optimaliseren van behandelingen.

U kunt een afspraak maken na doorverwijzing van uw dierenarts© 2016 - Dier & Oog - Alle rechten voorbehouden - KvK: 57292590 - Algemene voorwaarden