Hond met glaucoom

Hoewel het moeilijk is te merken, wanneer een hond last van zijn zicht krijgt, worden niet alle honden met glaucoom (te hoge oogdruk) te laat aangeboden. Deze mannelijke Grand Basset Griffon Vendéen van 4 jaar oud werd voorgesteld omdat hij slechter begon te zien en de eigenaar zijn grote pupillen opvielen.

Tijdens het oogonderzoek werd een te hoge oogdruk in beide ogen gemeten. Verder oogonderzoek sloot andere oorzaken van glaucoom uit en de diagnose was primair glaucoom. Primair wil zeggen zonder aanwezigheid van een andere oogziekte of ziekte in het lichaam die een te hoge oogdruk kan veroorzaken.
Er werd gestart met oogdruk dalende oogdruppels en bij de controle een paar dagen later was de oogdruk in beide ogen gedaald naar normale waarden.

De hond komt regelmatig, gemiddeld één keer per maand op controle om de oogdruk te meten en te zien of deze normaal blijft. Verder wordt tijdens de controle met een handmicroscoop, een spleetlamp die 10-16 x vergroot, het oog in detail onderzocht om te zien of er geen veranderingen zijn opgetreden, die mogelijk om aanpassing van de therapie vragen.

Een jaar later doet deze hond het erg goed. Hij accepteert de oogdruppels, heeft nog steeds zicht en heeft een normale oogdruk in beide ogen.