Operatie


Indien uw dier geopereerd moet worden, wordt hij onder algehele narcose gebracht. Bij honden gaat dat meestal het prettigst als de eigenaar daar bij is totdat de hond slaapt. Terwijl u nog bij uw hond bent, wordt er een infuustoegang in de poot aangebracht en door die toegang wordt het middel gegeven waardoor uw hond gaat slapen. Zodra hij slaapt nemen wij de hond van u over en brengen hem naar de voorbereidingsruimte voor de operatiekamer. Daar brengen we een tube (ademhalingsbuisje) in de luchtpijp zodat hij kan worden beademend tijdens de gasanesthesie. Voor elk dier wordt een eigen tube gebruikt die ook op maat geknipt wordt, zodat de dode ruimte aan lucht tijdens de narcose zo klein mogelijk blijft.

Daarna wordt het operatiegebied geschoren en gereinigd. Als dat klaar is, kan uw hond naar de operatiekamer en wordt hij aan het anesthesietoestel gekoppeld. Elk dier krijgt een eigen kunstneus, dit is een tussenstuk tussen de tube en de machine, dat zorgt dat de ingeademde lucht verwarmd en bevochtigd wordt net zoals in de neus. De kunstneus zorgt er verder voor dat er geen bacteriën van de patiënt in de machine kunnen komen en dus kunnen er ook geen bacteriën worden overgedragen via de machine van de ene patiënt naar de volgende.

Tijdens de anesthesie worden de meeste dieren beademend om op die manier zeker te stellen dat ze voldoende zuurstof en narcosegas binnen krijgen. Dit is te zien op de monitor. Daar is af te lezen hoeveel zuurstof het dier binnen krijgt, hoeveel CO2 hij uitademt, wat het het gehalte aan de hoeveelheid narcosegas (isofluraan) is dat hij inadement en hoeveel hij daarvan uitademt. Dit zorgt voor een nog preciezere controle over de narcose.

Het toestel heeft ook een ECG, waarmee de hartactiviteit en een saturatiemeter.

Iedere patiënt ligt ook op een warmtemat, omdat door de narcose veel dieren afkoelen. Hele kleine en of jonge dieren worden dan ook nog ingepakt met een reddingsdeken (zilver/goud folie) om nog meer te zorgen dat ze niet te veel afkoelen. Dieren die op temperatuur blijven worden sneller weer wakker na de operatie.

Naast de operatietafel staat een infuustoestel om elk dier van een infuus te voorzien, zodat de bloeddruk goed op peil blijft en dus de bloedvoorziening van de nieren en de hersenen.

Pijnbestrijding is ook een onderdeel van de anesthesie. Bij een goede pijnbestrijding kan de narcose diepte oppervlakkiger worden gehouden, waardoor de belasting voor het lichaam lager is en het wakker worden weer makkelijker gaat. Naargelang de operatie wordt gebruik gemaakt van een aanvullende lokale injectie rondom de oogbol, in de oogleden of door lokale druppels en soms wordt al tijdens de dagen voor de operatie gestart met ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen in de voeding.

U kunt een afspraak maken na doorverwijzing van uw dierenarts