Hond met staar


Honden en katten kunnen net als mensen geopereerd worden aan staar. Tijdens de operatie onder algehele narcose, wordt door een kleine opening in het hoornvlies met een soort naald de lens kapot getrild en de losse stukjes opgezogen. Daarna kan in het lege achterblijvende kapsel een nieuwe vouwbare kunstlens worden geplaatst.

Tijdens mijn opleiding heb ik staaroperaties leren uitvoeren, maar vanwege mijn keuze voor een kleine persoonlijke praktijk, heb ik verder besloten dat staaroperaties met bijbehorende extra apparatuur en assistentie niet optimaal uitgevoerd kunnen worden in mijn kleine praktijk.

Patiënten die in aanmerking komen voor een staaroperatie, stuur ik door naar dhr. Sanchez, een gepassioneerde collega oogspecialist in de Specialistische Dierenkliniek Utrecht (http://www.s-d-u.nl/), die zich verder heeft toegelegd op het goed uitvoeren van staaroperaties.

Niet elke patiënt met staar is (al) geschikt voor een staaroperatie. Ik kan wel een deel van het vooronderzoek doen en de opties met de eigenaren bespreken. Als na de operatie alles weer goed gaat, neem ik de controles vanaf ongeveer 3 maanden na de operaties over.

Op facebook hebben we een besloten groep voor eigenaren van een hond of kat met staar, voor het uitwisselen van ervaringen en vragen over het laten opereren van een hond of kat aan staar.

Op foto 1 staat een vrouwelijke Spaanse Mastiff, die tijdens haar tweede levensjaar last kreeg van volledige staar in beide ogen. Zij kon niets meer zien en liep overal tegen aan. Op foto 2 is ze te zien 6 maanden na een staaroperatie aan beide ogen. Op het videofilmpje zien we haar op 4-jarige leeftijd, 2 jaar na de operatie. Ze rent heerlijk vrij op het strand en volgt het bandenspoor van een auto. Zoals we kunnen zien, volgt ze het spoor niet hoofdzakelijk op basis van wat ze ruikt, maar juist op basis van wat ze ziet.

Veel dierenartsen en eigenaren denken dat een hond met staar in maar één oog niet geopereerd hoeft te worden. Een hond met één oog weet zich namelijk prima te redden. Zoals jullie al in de tweede nieuwsbrief hebben gezien, kunnen zelfs volledig blinde honden prima gelukkig zijn.

Echter kan iedereen zich voorstellen dat het wel degelijk comfortabeler en gemakkelijker is om met twee ogen te zien.

Dat dat niet alleen een voorstelling is maar ook werkelijkheid, ervaarden de eigenaren van de vrouwelijke Golden Retriever op foto 3. Zij kreeg nog voordat zij 1 jaar oud was last van staar in haar rechter oog. Op anderhalf jaar stoorde de staar haar zicht zodanig, dat de eigenaren haar door dhr. Sanchez hebben laten opereren. Op foto 4 zien jullie haar 6 maanden na de operatie. De eigenaren merken aan de hond, dat ze sinds de operatie niet meer onzeker is aan de rechter kant, zich rechts niet meer stoot en zelfs nog vrolijker en beter in haar vel zit dan voor de operatie.

Mits de mogelijkheden aanwezig zijn, de patiënt zich er voor leent en de omstandigheden goed zijn om te opereren, helpt het herstellen van het zicht naar zicht in beide ogen tot het verhogen van het welzijn van het dier en dat de rest van zijn/haar leven lang.